Ze zijn dit jaar 41 jaar getrouwd. Beide spelen ze al 15 jaar bij JBC Plop.

Tonny heeft als kind van 1,5 jaar polio (kinderverlamming) gehad. Ze kan wel stukjes lopen, maar heeft een rolstoel nodig om overbelasting te voorkomen. De spieren aan haar linkerzijde zijn niet ontwikkeld. Twee dagen voordat ze gevaccineerd zou worden liep ze de ziekte op die haar leven beheerst. Aan haar stemming is dat zeker niet te merken.

WAAROM PETANQUE
Zoals velen zijn Henk en Tonny in aanraking gekomen met petanque tijdens hun vakantie in Frankrijk. 15 jaar geleden onderging Tonny weer eens een operatie. Na herstel bleek dat ze haar sport rolstoeldansen niet meer kon uitvoeren. Ze kwamen langs JBC Plop en Tonny stelde voor om eens te gaan kijken. “Dat is toch voor oude mensen”, was de eerste reactie van Henk. Maar bij het zien van oude bekende was Henk snel overgehaald. Het was meteen leuk. Nu zijn ze al 15 jaar lid bij JBC Plop.

HOE WERKT DAT? BOULEN VANUIT EEN ROLSTOEL?
In het begin speelde Tonny nog staand, maar dat lukte op een gegeven moment niet meer, het was te belastend. De rolstoel kwam erbij. “Er zijn een paar regels voor het spelen vanuit de rolstoel. Zo moet het grote wiel van de werparm in de cirkel staan. En niet de hele rolstoel zoals sommige denken die dan een cirkel om me heen gaan trekken,” zegt Tonny.
Voor Henk is het iets meer werk, hij raapt de boules op voor Tonny. Wat ze overigens ook zelf kan zoals ze heeft bewezen tijdens het tête-à-tête toernooi laatst op de club.
“Je materiaal moet natuurlijk ook op orde zijn. Zo had ik tijdens mijn allereerste toernooitje bij aankomst een lekke band. De lokale fietsenmaker heeft dat gelukkig snel opgelost.”

TEAMWORK
Tonny speelt graag samen met Henk. “Hij weet precies wat ik nodig heb en hoef nergens om te vragen. Zo richt Henk mijn wiel naar het butje toe. Dan heb ik ruimte om te gooien anders sla ik in de spaken.” Ook diepte is door het lagere perspectief soms lastig in te schatten, dan geeft Henk signalen om de afstand door te geven. “Ik kan niet telkens naar het butje rollen om te kijken, dat doet Henk.”

ROLVERDELING BINNEN EEN TEAM
Henk is de tireur, Tonny de pointeur. Tireren lukt niet voor Tonny vanuit de stoel. “Vooral op een grove baan mis ik de kracht. Als de tegenstander het butje op negen of tien meter gooit, moet je hoog gooien en dat haal ik niet.”

WENSEN VOOR DE TOEKOMST
“Dat we volgend seizoen met ons NPC-team een divisie stijgen” zeggen ze tegelijk. Ze zijn prestatiegericht, maar het moet wel gezellig blijven. Het is belangrijk om te sporten voor ze en erg leuk om onderdeel van een team te zijn.

PETANQUE, MEER DAN BOULEN
Buiten dat ze wekelijks boulen bij JBC Plop betekent de club ook veel op een ander vlak. Tonny is al 10 jaar secretaris en heeft net weer voor drie jaar bijgetekend en Henk draait bardiensten en doet diverse klusjes. Het geeft invulling aan hun leven op veel vlakken.

 

Bron: Petanque nr. 97 – Juli 2019