UDEN | 210 leden, 16 binnenbanen, 51 buitenbanen, vele vrijwilligers en een 40-jarig bestaan: dat is de Udense Jeu de Boules Club PLOP anno 2019. Op vrijdag 11 oktober viert de club haar robijnen jubileum met een receptie voor genodigden en oud-leden.

V.l.n.r: Willy, Jos, Tonny, Anne Lies en Paul. (Foto: Henk Lunenburg)

Het is Udenaar Marius Maas die op 14 juli 1979 op een camping in Frankrijk het idee bedenkt om in Uden een Jeu de Boules Club op te richten. “Eenmaal terug in Nederland bedacht ik me hoe ik mensen kon inspireren en enthousiasmeren voor het spelletje”, vertelt hij. “Ik woonde op de Pier, een plek met een campingsfeer. Daar haalde ik de boules tevoorschijn en ging aan de slag. Tijdens het boulen ketste ik regelmatig hard met twee boules in de hand tegen elkaar. Dit gaf een knetterend geluid, wat ik al snel vertaalde in de ‘lokroep’ van een jeu de bouler. En het had effect!” Langzaamaan kwamen steeds wat mensen een kijkje nemen, en er ontstond serieuze belangstelling onder een aantal van hen. Marius besloot tot actie over te gaan. Op donderdag 11 oktober 1979 volgde er een oprichtersvergadering, waar al 23 mensen bij aanwezig waren. “In een later stadium heb ik samen met Jan Bijnen de naam ‘PLOP’ bedacht. Een willekeurige groep mensen die elkaar ontmoeten, en ‘plop’, daar is een vereniging!” Het is het sociale aspect wat hem het meest aantrekt aan de sport. “Dat is het allermooist aan jeu de boules, of Petanque, zoals het spelletje eigenlijk écht heet. Het is gericht op contact, lekker buurten met de tegenstander tussen het spelen door. Dat zie je niet bij veel sporten. Het geeft echt sfeer, mensen vinden er ontspanning in.” Hij is blij dat hij zijn idee toentertijd heeft doorgezet. “Ik kan er tevreden naar kijken als ik me bedenk hoeveel mensen plezier aan het beleven zijn aan hetgeen dat ik opgericht heb. Zowel jonge als oudere mensen.” Hij benadrukt wel dat hij dit alleen nooit voor elkaar had gekregen. “Ik ben absoluut niet de belangrijkste man. Er zijn zoveel mensen die vrijwillig helpen om alles draaiende te houden. Zonder hen was de club nooit zoals die nu is.” Zo is er de technische dienst, de redactie van het Plopjournaal, de groenploeg en de Plopfacteurs die het Plopjournaal bezorgen. Ook de barmedewerkers en poetsploegen mogen niet vergeten worden.

Jong en oud
PLOP was ook PLOP niet zonder het bestuur. Deze wordt gevormd door voorzitter Willy van Berlo, vicevoorzitter Jos Kuipers, secretaris Tonny Verhoeven, penningmeester Anne Lies Klerk en bestuurslid Paul de Bruijn. “Er is in al die jaren aardig veel veranderd”, vertelt voorzitter Willy. “De leeftijd bijvoorbeeld. In de periode 1979 tot ongeveer 1989 was de gemiddelde leeftijd van de Plopleden tussen de 40 en 45 jaar. Op dit moment zit die tussen de 45 en 75 jaar. Toch wel een verschil.” Het jongste lid, Jackie Kuipers, is 29 jaar, de oudste, Anne Rockx, heeft de prachtige leeftijd van 92.

Gouden Eeuw
In de jaren negentig en beginjaren van deze eeuw was PLOP op sportief gebied een topper. Jos van Schijndel is al 37 jaar lid van de vereniging, en hij maakte de zogenoemde ‘Gouden Eeuw’ van PLOP mee. “We waren in de jaren negentig de beste club van Nederland”, vertelt hij. “Ons eerste team werd Nederlands Verenigingskampioen, deed een paar jaar mee aan de Wereldkampioenschappen en speelde voor de EuroCup. In die tijd speelden we wedstrijden tegen landen als Zweden, Italië en Engeland.” Het succes van de club was op dat moment zo groot dat er zelfs een ledenstop ingelast moest worden. “Van de ene kant waren dat geweldige tijden met fantastische resultaten, maar de club bestond tegelijkertijd ook uit veel leden van (ver) buiten Uden. Mooi dat we dat mee hebben mogen maken, maar zoals het nu is, is het ook helemaal prima.” Momenteel speelt PLOP tegen teams uit de regio. “Ons eerste team speelt nu in de derde divisie, met allemaal eigen leden. Topspelers hebben we niet meer, maar wel heel veel leden die de petanquesport met heel veel plezier beoefenen. En dat is toch het belangrijkste.”

Competitie
Iedere zaterdag wordt er door negen teams competitie gespeeld. Daarnaast stelt PLOP haar complex, waar vele andere verenigingen ‘u’ tegen zouden zeggen, ook regelmatig open voor gastavonden- en middagen voor bijvoorbeeld bedrijven of familiedagen. Ook worden er dagen georganiseerd voor de Vrijbuiters en mensen met alzheimer. Oprichter Marius begeleidt laatstgenoemde groep eens in de zoveel tijd. “Het is dus echt voor iedereen een mooi spelletje en in alle opzichten een mooie, sociale activiteit. Het is toch mooi dat we het allemaal samen op deze manier zo rondbreien. Ik hoop dat het nog heel lang een ontmoetingsplek blijft”, glimlacht hij. “Dat is mijn wens.”

Feest
Naast de receptie op vrijdag 11 oktober vieren de leden van PLOP op zondag 13 oktober ook nog een feestje. Wil je meer weten over PLOP? Kijk dan op de website www.jbcplop.nl.

Bron: Kliknieuws zo 29 september 2019